Konkurs #19 "Chudszy"
Zasady:
Nagrody:
Każda z czterech wybranych osób otrzyma książkę "Chudszy" - Tom 5 Kolekcji Mistrza Grozy
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać maila:
Nagrodzone przepisy
Krzysztof Hawryszyn
Wojciech Szyputa:
Przepisów nie wypróbujemy, ale gratulujemy!
- Konkurs trwa do 19 lipca 2017 godz 22:00:00 (decyduje data dotarcia e-maila)
- Odpowiedzi należy przesłać na adres kingowiec.pl@gmail.com przed upływem terminu.
- Za wysyłkę nagród odpowiada redakcja kingowiec.pl. Wysyłka możliwa tylko na terenie Polski.
- Z nadesłanych odpowiedzi zostaną wybrane dwa zwycięskie przepisy.
- Wybrane przepisy zostaną opublikowane na profilu FB/kingowiec oraz na stronie kingowiec.pl
Nagrody:
Każda z czterech wybranych osób otrzyma książkę "Chudszy" - Tom 5 Kolekcji Mistrza Grozy
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać maila:
Podaj przepis na najbardziej tuczącą potrawę jaka przychodzi ci do głowy.
Zachęcam też do odwiedzenia naszegoprofilu Facebook.
Nagrodzone przepisy
Krzysztof Hawryszyn
"Pieczona młoda foka z potrawką.
Średniej wielkości młodą fokę moczymy w zalewie z wina, kopru, kolendry, lubczyka, mięty, tymianku i majeranku przez 2 dni. Następnie gotujemy3 godziny w zalewie. Po wyciągnięciu pieczemy nad ogniem do miękkości, często polewając wywarem. Pozostały wywar podajemy w dużych ilościachpo przebudzeniu biesiadników.
Do pieczonej foki podajemy w dużych ilościach potrawkę wspomagającą trawienie.
Sposób przyrządzenia potrawki :
Kilka garści kiszonych/marynowanych śledzi, sfermentowane mięso z rekina, wędzone połówki głów baranich (ciętych wzdłuż), 4 korzenie marchewki, por, czosnek, a dla ozdoby - kwaśny mus z podrobów owczych.
Kiszone/marynowane śledzie wyciągnąć z beczki odsączyć z wody (najlepiej na sznurku przy palenisku) i wrzucić do kotła. Mięso z rekina wykopać z ziemi ( nie wcześniej niż 6 miesięcypo zakopaniu, opłukać w morskiej wodzie i zdjąć skórę, dodać do kotła i wzniecić pod nim ogień. Dodać marchewkę, por i czosnek ( w dużych ilościach).
Gotową potrawkę podawać w wędzonych połówkach głów baranich tak, by zębybarana skierowane były ku górze. Całość oblać musem z podrobów owczych i posypać porwaną pietruszką. Popijać obficie miodem pitnym lub winem."
Średniej wielkości młodą fokę moczymy w zalewie z wina, kopru, kolendry, lubczyka, mięty, tymianku i majeranku przez 2 dni. Następnie gotujemy3 godziny w zalewie. Po wyciągnięciu pieczemy nad ogniem do miękkości, często polewając wywarem. Pozostały wywar podajemy w dużych ilościachpo przebudzeniu biesiadników.
Do pieczonej foki podajemy w dużych ilościach potrawkę wspomagającą trawienie.
Sposób przyrządzenia potrawki :
Kilka garści kiszonych/marynowanych śledzi, sfermentowane mięso z rekina, wędzone połówki głów baranich (ciętych wzdłuż), 4 korzenie marchewki, por, czosnek, a dla ozdoby - kwaśny mus z podrobów owczych.
Kiszone/marynowane śledzie wyciągnąć z beczki odsączyć z wody (najlepiej na sznurku przy palenisku) i wrzucić do kotła. Mięso z rekina wykopać z ziemi ( nie wcześniej niż 6 miesięcypo zakopaniu, opłukać w morskiej wodzie i zdjąć skórę, dodać do kotła i wzniecić pod nim ogień. Dodać marchewkę, por i czosnek ( w dużych ilościach).
Gotową potrawkę podawać w wędzonych połówkach głów baranich tak, by zębybarana skierowane były ku górze. Całość oblać musem z podrobów owczych i posypać porwaną pietruszką. Popijać obficie miodem pitnym lub winem."
Wojciech Szyputa:
"Odpowiedź: Przychodzi mi do głowy od razu wielka, tłusta golonka faszerowana mięsem mielonym na dużym talerzu. Do tego wielki słoik pikantnej musztardy, ketchapu lub sosu chrzanowego. Nie może zabraknąć wielkiego kufla piwa! Może być jeszcze jakiś deser w postaci budyniu czekoladowego polanego lukrem i posypanego cukrem pudrem.
Po takim obiedzie tydzień na kanapie murowany!:)"
Po takim obiedzie tydzień na kanapie murowany!:)"
Przepisów nie wypróbujemy, ale gratulujemy!